Imenella. Foto: Paulina Torbjörnsen.
Foto: Paulina Torbjörnsen.

Imenella

– På scen torsdag den 18 juli –

Efter en lång karriär som en av Sveriges bästa dansare och grundare till danskollektivet Unruly har nu Imenella brutit ny mark som hip-hopartist.

Imenella kammade hem Grammisen Årets Nykomling 2019, och hon var även nominerad i kategorin Årets Hip-Hop. Hon var även nominerad till utmärkelsen Framtidens Artist i P3 Guld, priset gick till Sandro Cavazza som även han uppträder på Sommarfesten.

Eminella har en rad framgångsrika singlar bakom sig, först ut var "Moves" (2018) den följdes senare upp av "Moves (Remix)", en låt som lyfte frågor som rasism, black magic samt broder- och systerskap. Hon har även haft hits med  och "Fråga om mig" och Chagga.

Inför releasen av den senare släpptes #chaggastories via Instagram, där utvalda kvinnor berättade sina historier om illojala män de träffat. Ordet "chagga" kommer från wolof, och översätts till "prostituerad" men har i denna benämningen samma innebörd som fuckboy - en som ligger runt.

"Män har i alla tider använt ordet chagga (hora, slampa, orre) för att förtrycka oss kvinnor och vår sexualitet. Med den här låten vill jag påminna om att ordet inte är könsbundet. Varför skulle män inte kunna vara chaggas?!"
-Imenella om "Chagga"

Eftersom många kvinnor kunde relatera till texten, samt de historier som släpptes i olika videos på Instagram, har låten väckt starka känslor och reaktioner. Det är just denna förmåga att spela på våra känslor som gör henne till en av Sveriges mest lovande hip-hop artister. I mars 2019 släpptes hon tillsammans med Madi Banja den potentiella sommarplågan "Trophy".

Du ser Imenella live på Sommarfesten torsdag den 18 juli.

Imenella på Youtube

Imenella på webben