Musikalstjärnan Gunilla Backman.

 Foto:Karin Törnblom.

Gunilla Backman

– På scen fredag den 20 juli, 20.00 –

Gunilla Backman är en av Sveriges största musikalstjärnor, och under Sommarfesten kommer hon att bjuda på delar av en oerhört bred repertoar.

Gunilla Backman är uppväxt i en musikalisk familj och, började tidigt att både dansa och sjunga. Vid sju års ålder kom hon in på Operans balettelevskola. Då hon var tio år kom hon också in på Adolf Fredriks musikskola.

Gunilla fick 1982 sin första roll som Liesl i ”Sound of Music” på Folkan i Stockholm. Hon var sjutton år, och spelade bland annat mot en tolvårig Peter Jöback. 

På 1980-talet var hon ena halvan av popduon Katz, tillsammans med Harriette Johnsson. Hon släppte även tre solosinglar för ett italienskt skivbolag.

Under 1990-talet återvände hon till musikalscenen med roller i "Les Miserables" på Cirkus i Stockholm, Riksteaterns uppsättningar av “West Side Story” och "Elvira Madigan". I mitten av 1990-talet påbörjade hon ett internationellt äventyr som startade med "Sunset Boulevard" och "Les Miserables" i Tyskland och fortsatte med "Miss Saigon" och "Les Miserables" i musikalernas huvudstad, London.

Efter fem år i London återvände hon till Skandinavien för att spela "Chess" i Danmark. Hon sågs också i rollen som  Greta Garbo i ”Garbo – the musical” på Oscarsteatern i Stockholm.

Åren 2005–2007 spelade Gunilla ”Donna” i den svenska originalproduktionen av ”Mamma Mia!” på Cirkus i Stockholm. Produktionen vann flera Guldmasker, varav en till Gunilla Backman för bästa kvinnliga huvudroll.

Under 2005-2008 medverkade Gunilla i ”Rhapsody in Rock”  samt flera TV-program, såsom Allsång på Skansen, Melodifestivalen och Bingolotto. År 2006 släppte hon skivan ”Nära mig”.

Gunilla spelade 2010–2011 åter ”Sunset Boulelvard”, och hösten 2012 spelade hon Maria Magdalena i "Jesus Christ Superstar" med Ola Salo på Göta Lejon i Stockholm. År 2014 hade hon en filmroll i en Beckfilm. 

På senare år har hon bland annat gjort hyllningskonserter till Björn och Benny samt Barbara Streisand, en stor arenaturné med ”Chess in concert” och Jaqueline i musikalen ”La Cage Aux Folles” på Uppsala Stadsteater. Du ser henne på sommarfesten fredag den 20 juli.

I höst kan du se Gunilla Backman i "Peter Jöback – Med hjärtat som insats" på Cirkus i Stockholm

Gunilla Backman på Youtube

Gunilla Backman på webben